Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Foredrag: Det farlige oljeeventyret – Historien om hval- og fiskefett i margarinen.

11 april @ 19:00 - 20:00

100,00 kr

Foredrag med Hanna Hånes
Gjennom 60-70 år var helsefarlig margarin en viktig del av nordmenns kosthold. Margarinen inneholdt delvis herdet hval- og fiskeolje. I kjølvannet fulgte en epidemi av hjerteinfarkt. I tillegg ble blåhvalen nesten utryddet og flere fiskebestander sterkt redusert.

Hvordan kunne dette skje?
Her får du hele historien, fra 1876, da Nordens første margarinfabrikk begynte å levere smørerstatning i Oslo. Noen år seinere spratt det opp margarinfabrikker over hele landet. Særlig etter 1945 ble mye delvis herdet fett brukt i margarinen. Naturlig fett ble skjøvet ut, og skadelige transfettsyrer kom inn.
Vi vet ikke hvor mange som ble syke og døde av helsefarlig margarinfett. Men det var mange. Særlig i Finnmark var det høy dødelighet av hjerteinfarkt. Først rundt 1990 begynte man å forstå at det var herdingen av fettet og transfettsyrene som skapte størst problemer, og i løpet av få år ble herdingen avviklet. I dag er levealderen og infarktrisikoen i Finnmark og Nord-Norge den samme som for landet som helhet.

Hanna Hånes (f. 1953) er ernæringsfysiolog og journalist, med en mastergrad i kunnskapsbasert praksis i helsefag. Hun har arbeidet i dagspresse, som frilansjournalist og som kommunikasjonsrådgiver i Folkehelseinstituttet.

Detaljer

Dato:
11 april
Tid
19:00 - 20:00
Kostnad:
100,00 kr

Arrangør

Folke akademiet Vardø
Telefon
92492102

Sted

infobygget
Kaigata 18 c
Vardø, 9950
+ Google-kart