Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Bilder fra nordkalotten – Åpning av kunstutstilling med foredrag om Ivar Sælø

14 desember 2023 @ 18:00 - 21:00

Vardø museum ønsker velkommen til åpning av kunstutstillingen «Bilder fra Nordkalotten».

Vi har fått dykke inn i kunstsamlingen til Vardø kommune og vil med denne utstillingen presentere kunst fra og om Nordkalotten. Kunstnerne som er representert i utstillingen strekker seg fra lokale kunstnere som har skildret sine nære omgivelser, til kunstnere som har skildret nord fra andre ståsteder og perspektiver.
Utstillingen har kommet til etter bidrag fra flere. Vi har for anledningen fått med oss Elisabeth Thorsen fra MadeByBetty til å sette opp utstillingen for oss og med det fullføre prosjektets siste, viktige fase. Monica Milch Gebhardt har bidratt med rådgivning og gjennomgang av verkene, Inger Lene Nyttingnes har arbeidet med planlegging og utvikling av tema og Odd Erik Sandbakken har utført praktiske installasjoner og montering av utstyr.

Under åpningsarrangementet, kl. 18.30, vil Tove Kristiansen, kunsthistoriker og konservator ved Vadsø museum-Ruija kvenmuseum, holde foredraget «Ivar Sælø, en finnmarkspioner».
Om foredraget:
Ivar Sælø (1907-1978) var den første kunstner som bodde i Finnmark hele sitt liv, og levde av sin kunst her. Han var også den første kunstner vi kjenner til av kvensk avstamming. Han har etterlatt seg en stor kunstarv. Det antas at han har malt ca 3000 bilder.
Han ble kalt «Viddas maler», og er spesielt kjent for sine mange naturbilder. I Vardø er særlig det store bildet i meieriet et kjent bilde, som viser en framtidsvisjon for Vardø i 2000, men vi vet han har malt mange bilder fra Vardø, deriblant flere kystmotiver fra Persfjorden.
Sæløs bilder fins mange steder, blant annet på sykehus, helsesentre, rådhus, hoteller, banker og skoler. Men særlig er det mange private eiere av Sæløs verk. Mange har vokst opp med et Sæløbilde i stua, eller hos noen i familien, og mange føler fortsatt en tilknytning til hans bilder. Kanskje fordi det er noe en kjenner igjen, en finnmarksnatur som ble malt av en som vokste opp med denne.
Museet i Vadsø er i gang med et prosjekt hvor det skal utgis en katalog over Sæløs liv og virke. Det har også blitt gjort en dokumentasjon over Sæløs bilder. Utgangspunktet for prosjektet var at museet selv hadde en samling med Sæløbilder som en ville vite litt mere om. Tove Kristiansen, konservator ved Varanger museum, ved avdelingen i Vadsø, har jobbet med Sæløprosjektet i flere år. Nå vil hun vise bilder og fortelle litt om Ivar Sæløs liv og virke.

Detaljer

Dato:
14 desember 2023
Tid
18:00 - 21:00
Hjemmeside:
https://www.facebook.com/events/3586731588255681/?ref=newsfeed

Sted

vardø museum
Skolegata 1
Vardø, 9950
+ Google-kart
Telefon
40 70 45 14
Vis Sted nettside